Site Logotype
Skin care

Tips om uw voeten te verzorgen

Eindelijk mogen we weer genieten van het stralende zonnetje en kunnen we weer de deur uit in een zomerse outfit. Daar horen natuurlijk ook leuke slippertjes, sandaaltjes of hakken bij! Maar wellicht durft u nog geen open schoenen aan te doen omdat u niet zo trots bent op uw voeten. Heeft u last van eelt, kalknagels of droge voeten? Dan is het de hoogste tijd om uw voeten goed te gaan verzorgen. Met de juiste aandacht gaan uw voeten weer lekker zacht aanvoelen, blijven ze gezond en kunt u weer zonder zorgen die leuke espadrilles aan onder dat ene zomerjurkje. Maar hoe kunt u nu het beste uw voeten verzorgen? Lees onderstaande tips om erachter te komen.

Algemene tips bij voeten verzorgen

Om gezonde en zachte voeten te krijgen en behouden, raden we u aan om de volgende tips op te volgen:

 • Gebruik regelmatig een crème of lotion speciaal voor de voeten (smeer niet tussen de tenen);
 • Was dagelijks uw voeten met water (geen zeep);
 • Droog na een douche uw voeten altijd goed af en vergeet hierbij niet de ruimte tussen de tenen;
 • Probeer altijd om uw teennagels recht en niet te kort te knippen. Als u hoekjes (rond) afknipt, dan kan er een ingegroeide teennagel ontstaan;
 • Draag goed zittende, (leren) schoenen met genoeg ruimte voor de tenen;
 • Probeer regelmatig van schoenen te wisselen;
 • Ga voor sokken van katoen, wol of een ander natuurlijk, absorberend materiaal;
 • Trek elke dag een schoon paar sokken aan;
 • Draag geen afknellende sokken;
 • Ga alleen met slippers naar een spa;
 • Laat serieuze nagelproblemen zoals likdoorns, kloven, eelt of schimmelnagels behandelen door een (medisch) pedicure of een huidkliniek.

Droge voeten verzorgen met eelt

Een laag eelt op uw voeten is natuurlijk allesbehalve elegant. Maar maakt u zich niet te veel zorgen, iedereen heeft er wel eens last van. Eelt kan worden omgeschreven als een verdikking van de hoornlaag van de huid. Deze verdikking bestaat uit opgehoopte, dode cellen. Meestal komt eelt voor aan de randen van de hiel en tenen en op de bal van de voet. Het ontstaan van eelt wordt gestimuleerd door lang staan en lopen, door overgewicht, transpiratie en door het dragen van de verkeerde schoenen. Het is helemaal niet erg om een beetje eelt te hebben, maar te veel ziet er gewoon niet mooi uit en kan bovendien zorgen voor (pijn)klachten. Wat is de beste manier om voeten te verzorgen die eelt hebben?

Vul een voeten bad met warm water en olie

Een warm voetenbadje met olie kan de ruwe, gelige huidlaag van uw voeten zachter maken. Dit zorgt ervoor dat u na het voeten bad het eelt makkelijker kunt verwijderen. Dit doet u met een puimsteentje, een speciale rasp of grove vijl. Wanneer u het voetenbadje neemt, kunt u bovendien uw droge voeten verzorgen met een zachte scrub.

Gebruik een exfoliant

Als u echt last heeft van hardnekkige eeltplekken, dan zou u er ook voor kunnen kiezen om dagelijks een product met een exfoliërend ingrediënt te gebruiken. Met een exfoliërend ingrediënt bedoelen we bijvoorbeeld salicylzuur of ureum. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen sneller loslaten en dat er ook minder nieuw eelt wordt opgebouwd. Na het exfoliëren raden we aan om uw voeten te verzorgen met een rijke, hydraterende crème.

Voeten met schimmelnagels verzorgen

Ook een schimmelnagel kan ervoor zorgen dat u zich onzeker voelt wanneer uw blote voeten zichtbaar zijn. Een schimmelnagel oftewel kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie of groeistoornis. Door deze infectie of groeistoornis kan de nagel verkleuren, verdikken en (af)brokkelen. Dit kan voor vervelende irritaties zorgen en bovendien oogt het ook niet goed. Hoe kunt u uw voeten dan het beste verzorgen als u schimmelnagels heeft?

Er worden verschillende oliën, crèmes, medicijnen etc. op de markt aangeboden om schimmelnagels te behandelen. Ook wordt er wel eens aangeraden om voeten te verzorgen met azijn. De werking van deze middelen valt echter te betwisten. Bovendien werkt het ene middel om uw voeten mee te verzorgen thuis bij de ene persoon beter dan bij de ander. Om hardnekkige schimmels te behandelen kunt u het beste lasertherapie bij een huidtherapeut inplannen. Een kalknagel laseren is namelijk een effectieve behandeling tegen schimmelnagels.

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van laserstralen die in de nagel worden omgezet in warmte. Deze straling zal de schimmels in de nagel geleidelijk aan vernietigen. Om resultaat te zien moet u echter wel even geduld hebben. Meestal zijn er zo’n drie tot zes behandelingen nodig om een gezonde nagel zonder verkleuringen en brokkelingen te krijgen.

Finishing touch
Hopelijk heeft u door het opvolgen van bovenstaande tips al mooie, zachte voetjes gekregen. Maak het geheel af met een vrolijke kleur nagellak en u bent helemaal klaar voor de zomer of uw volgende vakantie.

Over de volgende vakantie gesproken – zou het niet fijn zijn als uw lichaam volledig haarloos was en u niet meer hoeft te scheren? Bij Sya Skin Clinic kunt u ook terecht om uw oksels te laten laseren, uw benen te laten laseren én uw bikinilijn te laten laseren!

Share