Site Logotype

Pigment

Heeft u last van pigmentvlekken? Onze huidtherapeuten stellen samen met u een persoonlijke op maat gemaakte behandelplan.

Wat is pigment?

Pigment wordt aangemaakt door pigmentcellen die in de diepere huidlagen zitten. De huidskleur wordt voornamelijk bepaald door de grootte en aantal van melanine (pigmentkorrels) in de huid. Wanneer dit proces verstoord wordt kunnen er ophopingen van melanine oftewel pigmentvlekken ontstaan. Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van verschillende soorten pigmentvlekken door middel van verschillende behandelingen zoals een medische peeling of een laserbehandeling.

Lentigo (ouderdomsvlekken)

Een lentigo is een veel voorkomende donkere verkleuring van de huid in het gelaat en handruggen. Deze huidafwijking wordt vaak gezien bij de lichtere huidtypes die veel aan zonlicht hebben blootgestaan zonder (of te weinig) bescherming met een zonnebrandcrème. Daarom kunnen ouderdomsvlekken ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Vaak zijn deze onschuldig en goedaardig, wanneer de vorm en kleur veranderd kan het zich kwaadaardig ontwikkelen naar een melanoom (huidkanker). Een lentigo kan veilig en effectief met onze laserapparatuur Elite IQ verwijderd worden.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een symmetrische donkere verkleuring van de huid die ontstaan na hormonale schommelingen. Zo kan het ontstaan na of tijdens een zwangerschap, bij het gebruik van anticonceptie of hormoonmedicatie. De pigmentvlekken liggen vaak dieper in de huidlagen en komen voornamelijk voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Deze pigmentvlekken zijn over het algemeen moeilijker te behandelen. Cosmelan of dermamelan is een zeer effectieve behandeling tegen hardnekkige pigmentaties. Onze huidtherapeuten zullen samen met u een geschikt behandelplan opstellen voor het verwijderen van de donkere verkleuringen.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Post inflammatoire hyperpigmentatie komt voor op de plaatsten waar er bijvoorbeeld een ontsteking heeft plaatsgevonden. Deze huidprobleem wordt vaak gezien bij de donkere huidtypes. Nadat een ontsteking is verdwenen (een puist bijvoorbeeld) kan de verkleuring langzaam wegtrekken, maar vaak blijven deze vlekken voor een lange periode zichtbaar.

Verwijzingen en vergoedingen

Voor het behandelen van pigmentstoornissen bij Sya Skin Clinic heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Een behandeling voor pigmentaties valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. De hoogte van deze vergoedingen zijn per pakket en zorgverzekeraar verschillend. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding voor pigmentvlekken.