Site Logotype
Skin care

Stappenplan om het gezicht te reinigen

Om een mooie, stralende huid te krijgen en behouden is het essentieel om het gezicht dagelijks goed te reinigen. Iedere dag verzamelt er zich op het gezicht een hoop vuil, afkomstig uit de lucht en van make-up. Daarnaast maakt de huid zelf ook nog talg en dode huidcellen aan die als vuil beschouwd kunnen worden. Het is belangrijk om dit vuil elke dag te verwijderen, zodat de poriën niet verstopt raken. Ook voorkomt u zo dat de huid geïrriteerd raakt. Een goede gezichtsreiniging is het geheim van een stralende huid: het verkleint de kans op puistjes en zorgt ervoor dat de huid voldoende gehydrateerd blijft. Helaas besteden veel mensen onvoldoende aandacht aan gezichtsreiniging of weten ze niet welke stappen te volgen bij het reinigen van het gezicht. Wij hebben daarom een handig stappenplan met tips opgesteld.

Hoe reinig je je gezicht?

We raden aan om het gezicht te reinigen volgens deze stappen:

  • Start met het wassen van de handen om te voorkomen dat het vuil op de handen terechtkomt op het gezicht;
  • Verwijder eventuele (oog)make-up met een natuurlijke olie;
  • Maak vervolgens het gezicht goed vochtig met lauwwarm water. Neem ook de hals en de nek mee;
  • Kies een cleanser die past bij uw huidtype;
  • Masseer de cleanser in over het gehele gezicht. Vergeet niet om de haarlijn, neusvleugels, kaak en hals mee te nemen;
  • Laat de cleanser een paar minuten intrekken en spoel het product en de vuilresten vervolgens af met lauwwarm water. Let op: te heet water droogt de huid uit;
  • Zodra alle restjes van het gezicht zijn afgespoeld, kunt u het gezicht zachtjes droogdeppen met een schone handdoek. Gebruik altijd een schone handdoek 
  • Na het reinigen van het gezicht kunt u de huid nog insmeren met een serum en vervolgens een dagcrème of nachtcrème. Aangezien de poriën nu gereinigd zijn, kan de crème uitstekend zijn werk doen. De huid kan de voedingsstoffen namelijk optimaal opnemen.

gezichtsreiniging

Tips voor het reinigen van het gezicht bij een gevoelige huid

Als u een gevoelige of droge huid heeft, dient u extra voorzichtig te zijn bij het reinigen van het gezicht. Gebruik in ieder geval geen borstels, sponshandschoenen of grove scrubs voor de reiniging. Dit kan namelijk de huidbarrière beschadigen, waardoor de huid juist vatbaarder wordt voor vuildeeltjes.

Ook raden we bij een gevoelige huid aan om het gezicht niet te vaak te reinigen. In de ochtend voldoet een reiniging met water. Gebruik in de avond een milde reiniger die niet te veel schuimt, zoals een melkachtig product waaraan olie is toegevoegd. Mocht de huid erg droog en gevoelig blijven bij het gebruik van dit product, dan kunt u het gezicht eventueel reinigen met een plantaardige, niet te vette olie zoals rijst-, jojoba- of cameliaolie.

Nadat de huid is ingemasseerd met olie, spoelt u de olie af met lauwwarm water. Tenzij u een droge huid met puistjes heeft, dan is het belangrijk om de huid goed na te reinigen met een wateroplosbare reiniger. Zo worden alle bacteriën zo goed mogelijk verwijderd. Na het reinigen kunt u de huid het beste insmeren met een goede moisturizer met kalmerende en barrièreherstellende stoffen.

Is het gezicht reinigen met water voldoende?

Vaak zien we dat mensen het gezicht reinigen met uitsluitend water. Water lost echter geen vet en make-up op en is dus zeker niet voldoende voor een goede gezichtsreiniging. Zeker mensen met een gemengde of vette huid hebben een goede cleanser nodig om het vuil van het gezicht te verwijderen.

Hoe vaak moet u het gezicht reinigen?

Wij raden aan om de huid twee keer per dag te reinigen, ’s ochtends na het opstaan en ’s avonds voor het slapengaan. Ook als u geen make-up draagt is een goede reiniging van het gezicht nodig. Wist u dat er elke dag minuscule vuildeeltjes vanuit de lucht op de huid terechtkomen die huidbeschadiging en rimpels kunnen veroorzaken? En dat uw huid ook in de nacht vuil verzamelt en talg aanmaakt?

Het is dus essentieel om het gezicht voldoende te reinigen. Overmatig reinigen is echter ook niet goed voor de huid. Door het gezicht vaker dan twee keer per dag te reinigen kan de huid beschadigd raken en worden er ook bacteriën verwijderd die de huid juist gezond houden.

Wat is een dieptereiniging van het gezicht?
Naast de oppervlakkige reiniging van het gezicht (waarbij vooral make-up en afvalstoffen van de huid worden verwijderd) bestaat er ook nog de dieptereiniging. Een dieptereiniging bestaat meestal uit een medische peeling. Bij een dieptereiniging wordt niet alleen de buitenste huidlaag gereinigd, maar wordt ook de hoornlaag van de huid verdund en worden eventueel aanwezige mee-eters, puistjes en onzuiverheden verwijderd. Deze acne behandeling bij de dermatoloog / huidtherapeut is vooral bedoeld om verergering van acne te voorkomen en kan zorgen voor een schone, frisse en gladde huid.

Mocht u nog vragen hebben over de juiste reiniging van uw huid, twijfel dan niet om contact op te nemen. Wij geven u graag deskundig advies, zodat uw huid weer gaat stralen!

Share