Site Logotype
Skin care

De samenhang van een droge huid en voeding

Een droge huid is een veelvoorkomend probleem. Onder andere door blootstelling aan kou, wind en droge lucht kan een droge huid ontstaan. Daarnaast zijn er nog heel wat andere mogelijke oorzaken waardoor u een droge huid kunt krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan te warm of juist te vaak douchen, het gebruiken van bepaalde zepen, erfelijke aandoeningen en een slechte eet- en leefstijl. Er is dan ook een duidelijke samenhang tussen een droge huid en voeding. Wij zullen daar in deze blog meer over gaan vertellen.

Een droge huid met als oorzaak slechte voeding

Eén van de oorzaken van een droge huid kan slechte voeding zijn. Met slechte voeding bedoelen we voedingsmiddelen die weinig tot geen goede voedingsstoffen bevatten. Door voedingsmiddelen te eten waarin weinig tot geen voedingsstoffen zitten, kan uw lichaam een tekort krijgen. Naast dat dit kan zorgen voor een droge huid kan dit ook andere gevolgen hebben. Denk hierbij aan een vette huid, rosacea, roodheid of vroegtijdige huidveroudering. Het aanpassen van bepaalde eetgewoonten kan dus enorm veel invloed hebben op de gezondheid van uw huid. Welke voedingsstoffen voor een gezonde huid zorgen zullen we in de volgende alinea’s opsommen.

Voeding tegen een droge huid

De meest belangrijke voedingsstoffen in voeding tegen een droge huid zijn:

Vitamine A

Vitamine A draagt bij aan de bouw van collageenvezels en stimuleert de groei van nieuwe cellen. Ook zorgt vitamine A ervoor dat de productie van overtollig talg wordt verminderd. U kunt vitamine A bijvoorbeeld binnenkrijgen door middel van voeding of supplementen. Een tekort aan vitamine A zorgt voor een ruwe en vochtige huid. Voeding waar veel vitamine A in zit zijn eieren, zoete aardappel, pompoen, avocado, meloen, perziken, abrikozen, mango’s en broccoli.

Vitamine B complex

Vitamine B complex is een combinatie van acht verschillende soorten vitamines. Deze dragen stuk voor stuk bij aan de vernieuwing van de huidcellen. Daarnaast dragen ze bij aan een snelle genezing van de huid en doen ze de energiestofwisseling van alle huidcellen reguleren. Belangrijke vitamines van de vitamine B complex zijn vitamine B3, B5 en B8. Deze zitten onder andere in voeding zoals vlees en vis, noten en zaden, groenten, tomaten, gevogelte, wortel en avocado.

Vitamine C

Vitamine C heeft misschien nog wel de meeste invloed op de huid. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, bestrijdt radicalen, draagt bij aan een gehydrateerde huid, beschermt tegen UV-schade en werkt ontstekingsremmend. Voeding waarin veel vitamine C zit zijn onder andere alle citrusvruchten, sojabonen, kiwi’s, appels en papaja’s.

Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren met vitamine E beschermen de huid tegen ontstekingen bij een beschadigd immuunsysteem en versterken de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast draagt het bij aan een gehydrateerde huid. Essentiële vetzuren zitten voornamelijk in zaden, olie, noten, vis en avocado.

Andere hulpmiddelen dan voeding tegen een droge huid

Naast de verschillende voeding soorten die kunnen helpen tegen een droge huid met vitamines zijn er nog andere dingen die kunnen helpen bij een droge huid. Een voorbeeld hiervan is het voldoende drinken van water. Wanneer u te weinig water drinkt kan dit ervoor zorgen dat uw cellen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze slecht kunnen vernieuwen. Het resultaat? Een droge en doffe huid. Andere dingen die u kunt doen tegen een droge huid is het vermijden van parfum en alcohol, niet te lang en warm douchen, niet te lang in de zon zitten, de juiste crèmes gebruiken, genoeg slapen en niet roken.

Heeft u vragen over een droge huid en voeding? Of wilt u meer weten over een passende behandeling bij een droge huid? Of bent u benieuwd naar onze andere behandelingen, zoals microneedling, eyecon of carboxy therapie? Neem contact met ons op via de website van Sya Skin Clinic. Wij helpen u graag verder!

Share