Site Logotype
Skin care

De beste thuispeeling voor u

Wilt u graag een frissere, egalere huid? Daar kan een (thuis)peeling bij helpen. Wij raden u echter aan om een afspraak te maken bij een huidkliniek als u een peeling wilt proberen. Een ervaren huidtherapeut kan namelijk het beste bepalen welke peeling het meest geschikt is voor uw huidtype. Bovendien zijn professionele peelings effectiever – bij deze peelings worden namelijk producten gebruikt die dieper in de huid trekken. Door regelmatig een professionele peeling te ondergaan zullen uw donkere, diepe verkleuringen en onzuiverheden minder zichtbaar worden of zelfs verdwijnen. Wanneer u flinke littekens of pigmentaties heeft opgelopen, raden wij u toch eerder een professionele peeling aan in plaats van een thuispeeling. Mocht u toch liever zelf thuis aan de slag gaan om uw huid een oppepper te geven, dan geven we u graag een paar tips en informatie over thuispeelings.

Ten eerste – wat houdt een gezichtspeeling in?

Een medische peeling is een vloeistof op basis van zuren om de huid te exfoliëren. Met een peeling wordt het vernieuwingsproces van de huid gestimuleerd en zorgt op deze manier voor een gladde en zachte huid. Hierbij kunnen littekens, onzuiverheden en pigmentvlekken worden verbeterd. Een peeling zorgt voor een chemische reactie, waarbij dode huidcellen worden opgelost. Door de peeling wordt de huid egaler en gladder en wordt ook de teint van de huid wat frisser. Er bestaan veel verschillende soorten peelings en deze hebben ook allemaal een iets andere werking. Door deze diverse samenstellingen van peelings lopen thuispeeling ervaringen dan ook nog wel eens uiteen.

Soorten zuren per huidtype

Wilt u toch graag zelf een gezichtspeeling thuis uitvoeren, dan is het uiteraard belangrijk dat u een goede en fijne peeling kiest. Peelings bevatteningrediënten met een exfoliërende werking. Dit kan bijvoorbeeld Glycolzuur zijn. Glycolzuur is een zeer effectief middel want het exfolieert de huid uitstekend. Bovendien werd tijdens een onderzoek van Yale Medical school aangetoond dat het ingrediënt roodheid en inflammatie kan verminderen tot wel 16 procent gedurende zeven dagen voor blootstelling aan de zon. Wees voorzichtig met een thuispeeling met glycolzuur. Thuispeelings met hogere concentraties glycolzuur (> 15%) kunnen de huid namelijk dun en gevoelig maken en moeten dan ook worden uitgevoerd door een gespecialiseerde huidtherapeut.

Waar let ik op bij het kiezen van een goede gezichtspeeling voor thuis?

Bij het kiezen van een juiste thuispeeling voor uw huid zijn er een aantal aspecten waar u rekening mee kunt houden, namelijk:

  • Een goede thuispeeling bevat geen parfum. Om te controleren of de peeling parfum bevat, kunt u op de ingrediëntenlijst (inci) zoeken voor parfum of fragrance;
  • Een goede thuispeeling bevat geen hoge concentratie aan alcohol. Deze stof moet dus niet in het bovenste gedeelte van de ingrediëntenlijst staan;
  • Er moet voldoende zuur in de exfoliant zitten. Glycolzuur bijvoorbeeld werkt exfoliërend bij een zuurconcentratie rond de 8% en bij salicylzuur is 1 tot 2% al voldoende;
  • De beste thuispeeling voor uw huid heeft een pH-waarde tussen de 3 en 4. De pH-waarde staat normaal gesproken vermeld op het product en kan anders worden opgevraagd bij de producent;
  • Een goede thuispeeling voor dagelijks gebruik bevat ook kalmerende ingrediënten;
  • Kies een thuispeeling die geschikt is voor uw huidtype. Neem contact op met onze kliniek als u hier advies bij kunt gebruiken.

Overige tips bij thuispeeling

Er zijn veel verschillende thuispeelings en een peeling kan op elke huid anders reageren. Dit betekent dat er dus niet zoiets bestaat als de beste thuispeeling. We raden u vooral aan om niet gelijk met een heftige peeling te beginnen. Een peeling met glycolzuur is bijvoorbeeld meer geschikt voor de ervaren ‘thuispeeler’ omdat deze wat dieper in de huid komt. Salicyl- en melkzuurpeelings zijn meer voor u geschikt als uw huid nog moet wennen aan exfoliëren. Een thuispeeling met een wat lager zuurpercentage is ook een goede optie voor beginners.

Heeft u een goede peeling gevonden? Breng deze dan voorzichtig aan en let goed op hoe uw huid erop reageert. Raakt uw huid niet geïrriteerd en krijgt u een frissere en stralendere aanblik? Dan kunt u ervoor kiezen om de thuispeeling wat vaker aan te brengen voor een optimaal resultaat. Let wel op voor de zon als u een peeling achter de rug heeft, want uw huid is gevoeliger voor zonlicht na een peeling en kan dan ook sneller beschadigingen oplopen. Gebruik daarom altijd een fijne zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 na uw thuispeeling.

Share