Site Logotype

Acne

De huidtherapeuten van Sya Skin Clinic behandelen alle vormen van acne en acnelittekens. Er bestaat geen standaard behandeling voor acne omdat het een complexe huidaandoening is. Samen met u stellen wij een persoonlijke op maat gemaakte behandelplan.

Wat is acne?

Acne (vulgaris) is een medische term voor puistjes en is één van de bekendste huidproblemen waarbij de poriën van de huid verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking in de talgklierfollikel; open en gesloten comedonen (mee-eters), bultjes (papels), pustels (puisten) en onderhuidse ontstekingen. Bij ernstige vormen van acne zijn er ook cysten en littekens aanwezig. Meestal komt acne vooral voor in het gezicht, maar ook kan het ontstaan op de borst of de rug.

huidtherapie lelystad

Wat zijn de oorzaken van acne?

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol en kunnen externe factoren acne verergeren of triggeren. Meestal ontstaat het in de pubertijd wanneer het lichaam allerlei veranderingen ondergaat onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en de rug kunnen groter worden en de talg (vet) neemt toe, dit zorgt voor een ophoping en de poriën raken zo verstopt. Verdikking van de bovenste huidlaag en toename van p. Acne’s bacterie zorgen voor een ontsteking. Het resultaat hiervan is acne ofwel ontstoken verstopte poriën. Het ontstaan of verergeringen kan beïnvloed worden door genetische factoren, hormonale verandering (menstruatie, anticonceptie of zwangerschap) en stress. Verder kan acne ook ontstaan door uitwendige factoren, zoals druk en wrijvingen op de huid, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van stoffen of ingrediënten die een verstopping van de talgklier veroorzaken. Denk hierbij aan verkeerde cosmetica of producten op oliebasis.

Verwijzingen en vergoedingen

Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de dermatologen van Sya Skin Clinic heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Acne behandeling valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. De hoogte van deze vergoedingen zijn per pakket en zorgverzekeraar verschillend. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding voor acnetherapie.