Site Logotype
Skin care

Wat te doen tegen acne bij tieners

Veel tieners krijgen te maken met acne, op het gezicht en/of op de borst en rug. Wat is acne precies, hoe ontstaat het en wat kan er tegen gedaan worden? In deze blog geven we handige informatie en tips voor tieners met acne.

Wat is acne?

Acne is de medische term voor puistjes. Meestal komt dit huidprobleem voor in het gezicht, maar het kan ook op de borst of rug ontstaan. Bij acne zijn de poriën van de huid verstopt met talg, bacteriën en vetzuren. Hierdoor kunnen mee-eters, bultjes, puisten en onderhuidse ontstekingen ontstaan. Bij ernstige acne kunnen ook cysten en littekens aanwezig zijn.

Hoe ontstaat acne bij tieners?

Tijdens de pubertijd ondergaat het lichaam allerlei veranderingen onder invloed van hormonen. Hierdoor kunnen de talgklieren groter worden en maakt het lichaam meer talg (vet) aan. Te veel talg zorgt voor een vette huid. Als de talg zich opstapelt (in combinatie met dode huidcellen), kunnen de poriën verstopt raken. Ook de huidbacterie P. acnes draagt bij aan verstoppingen in de poriën en dus aan puistjes of mee-eters.

Het ontstaan of de verergering van acne bij tieners kan worden beïnvloed door genetische factoren, stress en hormonale veranderingen (door anticonceptie, menstruatie en zwangerschap bijvoorbeeld). Daarnaast kan acne ook ontstaan door uitwendige factoren, zoals wrijvingen op de huid, bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van bepaalde cosmetica en producten op oliebasis die verstoppingen van de talgklier veroorzaken.

Stappenplan voor acne bij tieners

Voor tieners met acne is het belangrijk om dagelijks een aantal stappen uit te voeren, namelijk:

1.      De huid reinigen met milde producten

De huid met acne moet dagelijks op milde wijze worden gereinigd. In de avond kan hiervoor het beste een cleanser worden gebruikt die is afgestemd op het huidtype – normale, vette of droge huid. In de ochtend volstaat reiniging met een beetje lauw water. Het wordt afgeraden om agressieve producten zoals reinigingsscrubs te gebruiken. Deze kunnen de acne juist verergeren.

2.      De huid kalmeren en behandelen

Na het reinigen van de huid kan de huid worden behandeld met een kalmerende, ontstekingsremmende crème, exfoliant of serum speciaal tegen acne. Weet u niet welk product het meest geschikt is voor uw huidtype? Raadpleeg dan een huidtherapeut voor advies.

Bij het gebruik van een nieuw huidverzorgingsproduct kan het in eerste instantie lijken alsof het product de acne bij tieners verergert. Dit komt omdat de huidcellen meer gaan afschilferen dan gebruikelijk en verstoppingen opeens allemaal tegelijkertijd omhoog komen. Dit is zeker niet ongebruikelijk.

Geef de huid tijd om aan het nieuwe product te wennen. Na maximaal een maand zullen deze verschijnselen weer overgaan. Indien dit niet het geval is, moet er worden gekeken naar een alternatief huidverzorgingsproduct.

3.      De huid goed verzorgen en beschermen

Het is ook belangrijk om de huid dagelijks te verzorgen met een goede dagcrème of moisturizer om uitdroging van de huid te voorkomen. Uitdroging van de huid kan acne bij tieners op den duur namelijk verergeren. Ook is het zeer raadzaam om iedere ochtend een zonnebrandcrème te gebruiken om de huid goed tegen de zon te beschermen.

acne behandeling

Hulp inschakelen van een dokter en huidtherapeut

Mochten de bovenstaande stappen en tips niet zo goed helpen tegen de acne, dan is het zeer raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts en een huidtherapeut. Een huidtherapeut adviseert over de juiste huidverzorgingsmiddelen voor een bepaald huidtype en kan een plan op maat maken. Dit plan op maat kan worden versterkt met medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts. Hiervoor is een goede samenwerking en communicatie tussen huidtherapeut en arts van groot belang.

Op maat gemaakt behandelplan voor tieners met acne

Aangezien acne voor iedere tiener anders is, bestaat er geen standaard behandeling voor deze complexe huidaandoening. De huidtherapeuten van Sya Skin Clinic stellen graag een behandelplan op maat voor u op. Dit plan kan bijvoorbeeld een reiniging, hormonale acne behandeling of microneedling omvatten, afhankelijk van uw specifieke acnesoort. Wij behandelen alle vormen van acne en acnelittekens.

Verwijzingen en vergoedingen

De behandeling van acne voor tieners valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Uiteraard zijn de vergoedingen per zorgverzekeraar en pakket verschillend. Voor de behandelingen van acne bij Sya Skin Clinic heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist.

Share